Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Omniway
Söker du nytt jobb? Oavsett om du är arbetslös idag, eller har ett jobb men vill vidare så kan vi hjälpa dig.
Vi har även korta och effektiva arbetsmarknadsutbildningar.
 

Äntligen en anställning i Sverige!

När Amin kom till Sverige drömde han om ett jobb inom butik och handel. Nu har han äntligen fått sin första anställning som lageransvarig på MM Överskott. ”Jag lär mig hela tiden nytt och känner att jag utvecklas”, säger Amin.

LÄS MER Tre intervjuer på nio dagar – blev erbjuden alla jobben

Amin Yonis Mosa kom till Sverige 2006. Han hade siktet inställt på ett jobb inom handel, en bransch som han hade tidigare erfarenhet av. Under 10 års tid drev Amin en butik tillsammans med sin bror i Kurdistan i Irak.

Efter avslutade sfi-studier läste Amin en utbildning inom butik och handel. Han hade flera praktikplatser, men inget ledde till en anställning. För att få rådgivning och hjälp med jobbsökandet så började han på Stöd och matchning.

Fick träna svenska språket

– Jag lärde mig att använda datorn när jag söker jobb, berättar Amin. Jag fick hjälp att göra ansökningshandlingar och lärde mig att söka jobb på olika sätt. Jag och min handledare satte upp tydliga mål att jobba mot. Jag träffade många svenskar och fick träna svenska språket och utbyta kunskaper och erfarenheter med andra.

Amin valde ut ett antal företag där han ville arbeta. Ett av dessa företag var MM Överskott i Umeå. Han gjorde ett personligt besök i butiken där han fick chans att prata med arbetsgivaren och överlämna CV och personligt brev.- Jag fick stöd av min handledare med att följa upp besöket. Efter intervju fick jag möjlighet till två veckors praktik som sedan ledde till anställning.

”Lär mig hela tiden nytt”

Amins arbetsuppgifter är att packa upp och prismärka varor, städa och ibland betjäna kunder i kassan. Han har även utsetts till lageransvarig. Som lageransvarig är han ansvarig för varumottagning, rapporterar inleveranser till ekonomiavdelningen, hanterar svinn och ser till att det är ordning och reda i lagret.

– Jag är jätteglad! Jag lär mig hela tiden nytt och känner att jag utvecklas. Mitt mål är att fortsätta arbeta på MM Överskott och på sikt få ännu större ansvarsområde.

Vilket är ditt bästa tips till andra arbetssökande?

– Prata med din handläggare på Arbetsförmedlingen och fråga om Stöd och matchning. Jag valde Eductus och de visade mig rätt väg för att söka jobb.

Om Stöd och matchning

Stöd och matchning är en tjänst för dig som behöver stöd för att komma in på arbetsmarknaden. I samarbete med Arbetsförmedlingen hjälper vi dig att nå dina mål, oavsett om det är ett jobb eller att utbilda dig vidare. Du får handfast hjälp och rådgivning av en personlig handledare. Vill du gå på Stöd och matchning? Prata med din handläggare på Arbetsförmedlingen. Det är Arbetsförmedlingen som beslutar om du har behov av tjänsten.

LÄS MER om Stöd och matchning